11+1 πράγματα που σου σπαταλούν χρόνο

«Ο χρόνος είναι μία επινόηση. Το να πεις «Δεν έχω χρόνο» είναι σαν να λες «Δε θέλω».»

Lao Tzu

Με τους γρήγορους ρυθμούς που κινείται η καθημερινότητα σήμερα πολλές φορές μπορεί να νιώθεις ότι δεν φτάνει ο χρόνος να κάνεις όλα όσα θέλεις. Αυτό ενδέχεται να συμβεί διότι το χρόνο της καθημερινότητας δεν τον διαχειρίζεσαι με τέτοιο τρόπο ώστε να προλάβεις να τα κάνεις όλα. Υπάρχουν διάφορα πράγματα που ενδέχεται να κάνεις στην καθημερινότητα σου, τα οποία να σου σπαταλούν πολύτιμο χρόνο, όπως για παράδειγμα να ξοδεύεις αρκετό χρόνο -χωρίς ιδιαίτερο λόγο- χαζεύοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποια κοινά πράγματα τα οποία σπαταλούν χρόνο και είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με βαθύτερες πεποιθήσεις ή/και νοοτροπίες.

  1. Αναμένοντας την έμπνευση: Οι καλές ιδέες δεν έρχονται από μόνες τους. Είναι αποτέλεσμα δουλειάς, εξάσκησης και γενικότερα δραστηριοποίησης σου.
  2. Το να κάνεις τα πάντα μόνος σου: Δεν είναι καθόλου βοηθητικό καθώς σε εξαντλεί, σε βάζει σε θέση διαρκούς βιασύνης ώστε να τα προλάβεις όλες του τις δουλειές και ουσιαστικά σε οδηγεί στην έλλειψη απτών αποτελεσμάτων. Αντ’ αυτού θα ήταν πιο βοηθητικό να προσπαθήσεις να διαμοιράσεις όσα έχουν να γίνουν, να συνεργαστείς με άλλους και να προσπαθήσεις να είσαι δεκτικός στη βοήθεια και υποστήριξη.
  3. Ανησυχία για το τι θα πουν οι άλλοι: Πρόκειται για ένα αντιπαραγωγικό συναίσθημα που σε βάζει στη θέση διαρκούς ανησυχίας. Αντ’ αυτού θα ήταν χρήσιμο να εστιάσεις σε όσα είναι πραγματικά ωφέλιμα για εσένα.
  4. Το να μη ζεις τη ζωή σου: Το να θέτεις ορια είναι ζήτημα μείζονος σημασίας. Διαφορετικά εκτός από την σπατάλη χρόνου, το να μη ζεις πραγματικά τη ζωή σου ενδέχεται να μην σε κάνει χαρούμενο.
  5. Ο φόβος της αποτυχίας: Φοβούμενος την αποτυχία, πολλές φορές δε θα μπεις καν στη διαδικασία να προσπαθήσεις. Αυτό όχι μόνο σπαταλά πολύτιμο χρόνο –τις περισσότερες φορές- με την υπερανάλυση του φόβου και της πιθανής μελλοντικής κατάστασης, αλλά και δε σου επιτρέπει να προχωρήσεις προς τα εμπρός, ώστε να επιτύχεις τους στόχους σου.
  6. Παράπονα/Γκρίνια: Δεν αλλάζουν απολύτως τίποτα σε μία δύσκολη κατάσταση. Όταν κάτι δεν είναι αρεστό ή επιθυμητό ή όταν κάτι δεν πηγαίνει βάση του πρωταρχικού σχεδιασμού, το βοηθητικότερο είναι να κάνεις κάποια δράση πάνω σε αυτό και να προσαρμοστείς στα νέα δεδομένα.
  7. Ανολοκλήρωτες εργασίες/καθήκοντα: Ξεκινώντας κάτι και στην πορεία αφήνοντάς το στη μέση σημαίνει ότι όταν θα χρειαστεί να το ξαναξεκινήσεις από εκεί που το άφησες ώστε να το ολοκληρώσει, θα χάσεις χρόνο. Θα χρειαστεί να ξαναπεράσεις τη διαδικασία από την αρχή, ώστε να θυμηθείς σε ποιο σημείο έκανες παύση. Η διαδικασία αυτή καταναλώνει παραπάνω ενέργεια, χρόνο και προσοχή. Συνεπώς, είναι πιο χρήσιμο όταν καταπιάνεσαι με κάποια εργασία να αποφασίσεις εξαρχής πώς θα κινηθείς με αυτή (λ.χ. εάν θα την κάνεις ή όχι)
  8. Το να προσπαθείς να ικανοποιήσεις τους πάντες: Όλοι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί και μοναδικοί, συνεπώς και τα θέλω τους και οι απόψεις τους ενδέχεται να παρεκκλίνουν. Είναι, συνεπώς, πολύ δύσκολο έως αδύνατο να προσπαθείς να τους ικανοποιήσεις όλους.
  9. Σύγκριση με τους άλλους: Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός συνεπώς το να συγκρίνεις τον εαυτό του με τους άλλους είναι μη παραγωγικό. Μπαίνοντας στον φαύλο κύκλο της σύγκρισης μπορεί να καταλήξεις με αρνητικά και μη εύκολα διαχειρίσιμα συναισθήματα, όπως πικρία, ζήλια και ανασφάλεια.
  10. Επαναλαμβανόμενα λάθη: Είναι σημαντικό να μαθαίνεις από τα λάθη σου και να μη χάνεις χρόνο επαναλαμβάνοντάς τα. Ο Μένανδρος είπε άλλωστε <<Τὸ δὶς ἐξαμαρτεῖν οὐκ ἀνδρὸς σοφοῦ>>.
  11. Τελειομανία: Φυσικά και είναι σημαντικό το αποτέλεσμα όσων κάνεις να είναι ευπρεπές, όμως τι σημαίνει τέλειο; Τι είναι το τέλειο; Δεν είναι κάτι αντικειμενικά και κοινά αποδεκτό, συνεπώς το να προσπαθείς διαρκώς να «πιάσεις» το τέλειο παίρνει πολύ χρόνο και σε αφήνει διαρκώς με ένα αίσθημα ανικανοποίητου.
  12. Έλλειψη προτεραιοτήτων: Είναι σημαντικό να προτεραιοποιείς και να εμπλέκεσαι σε καταστάσεις που πραγματικά είναι σημαντικές για εσένα και όχι σε όλα.

Είμαστε όλοι άνθρωποι, γεγονός που σημαίνει ότι όλοι κάνουμε κάτι από τα παραπάνω. Με όσο μεγαλύτερη ειλικρίνεια αναγνωρίσεις τι από τα παραπάνω πράττεις, τόσο περισσότερο θα αυξήσεις την αυτογνωσία του και θα μπορέσεις να παρέμβεις συνειδητά ώστε να βελτιώσεις  γενικότερα τη ζωή σου.

 

Βιβλιογραφία:

1. Allen D., (2015), “Getting things done: The Art of Stress-Free Productivity” Revised edition, ‎Penguin Books

2. Gawande A., (2009), “The Checklist Manifesto: How to get things right”, New York, N.Y., Metropolitan Books.

3. Zeratsky J., Knapp J., (2018), “Make Time: How to Focus on What Matters Every Day”, Transworld

 

Image by Freepik

Γραφείo - Αδριανού 24 Κηφισιά

Newsletter

MBTI Certified logo English 1

 fb  insta  link
Copyright 2023© | MARINIKI| created by PA

Search