Το επιστημονικά τεκμηριωμένο coaching, ή αλλιώς συνδημιουργική υποστήριξη, είναι η διαδικασία που στοχεύει σε αλλαγές στις σκέψεις, στα συναισθήματα και στη συμπεριφορά ενός ανθρώπου με σκοπό να επιτύχει τους στόχους του και να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Είναι μία συστηματική προσέγγιση και πρακτική κατανόησης και αντιμετώπισης των αναγκών του coachee έχοντας ως βάση επιστημονικά τεκμηριωμένες αποτελεσματικές μεθόδους.
Η συγκεκριμένη πρακτική συνδημιουργικής υποστήριξης αποτελεί παράγωγο της συστημικής συμβουλευτικής επιχειρήσεων καθώς και της ψυχοθεραπείας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί να είναι μακράς διαρκείας συνεπώς η επιτυχία τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο είναι μακροπρόθεσμη.
Ένα από τα βασικότερα οφέλη του επιστημονικά τεκμηριωμένου coaching είναι ότι προσδίδει μία πιο αντικειμενική και μετρήσιμη προσέγγιση στο coaching. Ο coach μπορεί ευκολότερα να παρακολουθεί την πρόοδο του coachee και να μετρά την αποδοτικότητα των παρεμβάσεων. Με αυτό τον τρόπο δύναται να προσαρμόσει εύκολα την προσέγγιση και τα μοντέλα ώστε τα αποτελέσματα να είναι τα βέλτιστα για τον coachee.
Ο ρόλος ενός Coach στη διαδικασία, είναι να συμβάλλει στην αύξηση επίγνωσης των coachees του. Με την επίγνωση έρχεται η επιλογή και μια νέα νοοτροπία που βοηθά τους coachees να συνειδητοποιήσουν ότι δεν δεσμεύονται από τις σκέψεις ή τις περιοριστικές πεποιθήσεις τους. Αυτό που διακρίνει το Evidence-Based Coaching από άλλους τύπους coaching, είναι η γνώση του Coach για τις θεωρίες, τα μοντέλα και τα σχετικά εργαλεία που στηρίζουν την επαγγελματική τους εργασία. Ο Coach συνήθως συνδυάζει διαφορετικά εργαλεία και μεθόδους ανάλογα με το τι απαιτεί ο κάθε Coachee και ο κάθε στόχος. Συνεπώς, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι τη δομή μιας evidence-based coaching συνεδρίας τη φέρει ο coach και το περιεχόμενό της ο coachee.
Εν κατακλείδι, το επιστημονικά τεκμηριωμένο coaching αξιοποιεί επιστημονική έρευνα για να οδηγήσει την coaching παρέμβαση, γεγονός που συνεπάγεται καλύτερα αποτελέσματα για τον coachee. Είναι μία προσωποκεντρική προσέγγιση ως προς τον coachee που προτεραιοποιεί την ενσωμάτωση εμπειρικών τεκμηρίων παράλληλα με τις γνώσεις του coach και τις ανάγκες του coachee για να προάγει θετικά αποτελέσματα.
Βιβλιογραφία:
1. Douglas, C. A., & McCauley, C. D. (1999). Formal developmental relationships: A survey of organizational practices. Human Resource Development Quarterly, 10(3).
2. Grant, A. M. (2003). What is evidence-based executive, workplace, and life coaching? Keynote address presented at the First Evidence-Based Coaching Conference, University of Sydney, Australia, July 2003.
Image by Freepik